Entiteit voor medische informatie

Ziektes

Herstellen van een gokverslaving

Wat zijn enkele van de oorzaken van een gokverslaving? Als voormalig gokker en psychiater heb ik veel onderzoek gedaan naar waarom mensen een gokprobleem ontwikkelen. Wat ik heb gevonden is dat er meer dan één oorzaak is van gokverslaving en dat hoewel het belangrijk is om de oorzaak te kennen, de oplossing veel belangrijker is.

Hier zijn enkele van de vele oorzaken van gokverslaving:

o Gokken is spannend terwijl de gokker in actie is. De adrenaline high voelt goed, en het is vrij gemakkelijk om verslaafd te raken aan deze “feel good” chemicaliën in onze hersenen.
o Dwangmatig gokken kan voor veel mensen met een gokprobleem een ​​leegte opvullen. Deze leegte kan zich op veel gebieden van iemands leven voordoen. Een slecht sociaal leven, eenzaamheid, ontevredenheid over het werk, het lege-nest-syndroom, verveling en doelloosheid kunnen allemaal bijdragen aan een gokverslaving.
o Een grote overwinning in het casino is de slechtst mogelijke gebeurtenis voor iedereen met een neiging tot verslaving. De adrenaline van een enorme jackpot kan toekomstige verslaving aanwakkeren, zoals vliegtuigbrandstof in een vliegtuig. De meeste, zo niet alle mensen geven de winst van hun jackpot terug, plus nog veel meer geld.
o Ontsnappen aan emotionele pijn en psychische nood kan ook een gokstoornis aanwakkeren. Dit geldt met name voor “ontsnappingsgokkers” die voornamelijk gokautomaten spelen, loterijen of deelnemen aan online internetgokken.
o Voor “actiegokkers” kan het verlangen naar actie en het zich belangrijk voelen voor anderen een gokverslaving aanwakkeren. Actiegokkers zijn meestal mannen en zijn meestal sporters, pokerspelers en racebaangokkers.
o De spanning van “gemakkelijk geld” kan een gokverslaving aanwakkeren, vooral als de gokverslaafde een lange reeks overwinningen heeft aan het begin van zijn of haar gokcarrière.
o Mensen met angst en/of depressie hebben een sterke neiging tot gokproblemen en andere verslavingen.
o Mensen met eerstegraads familieleden met een kansspelverslaving hebben een sterkere neiging om deze verslaving zelf te ontwikkelen.

Dit zijn slechts enkele van de algemene oorzaken van een gokprobleem, maar er zijn er nog veel meer. Bovendien zal elk uniek individu verschillende redenen hebben om een ​​gokprobleem te hebben, en geen twee situaties zijn hetzelfde.

Het belangrijkste is echter dat zodra een aantal van de oorzaken van een gokprobleem is vastgesteld, het individu onmiddellijk hulp zoekt voor zijn of haar probleem.

De oplossingen, waaronder onthouding van volledig gokken, professionele hulp en steungroepen, zelfzorg en veranderingen in levensstijl, zijn het belangrijkst bij het terugwinnen van iemands leven van een gokverslaving.

Dit vind je misschien ook leuk