Entiteit voor medische informatie

Nieuws

Wat voor handschoenen gebruiken artsen?

Artsen en huisartsen gebruiken wegwerphandschoenen als barrière bescherming tussen henzelf en de patiënt. Artsen gebruiken normaal gesproken niet-steriele nitril- of latex handschoenen. Latex handschoenen worden al langer in de industrie gebruikt. Nitril handschoenen zijn nu echter populairder omdat ze een hogere lekbestendigheid hebben en niet gepoederd hoeven te worden.

Wat voor handschoenen gebruiken chirurgen?

Chirurgen moeten speciale gesteriliseerde medische handschoenen gebruiken. Omdat chirurgen vaak in contact komen met open snijwonden, moeten ze gesteriliseerde wegwerphandschoenen gebruiken. De meeste chirurgen moeten steriele wegwerphandschoenen gebruiken die in individueel verpakte pakketten per paar zijn verpakt. Sommige minder risicovolle beoefenaars kunnen echter gesteriliseerde wegwerphandschoenen gebruiken die in verpakkingen van 50 of 100 wegwerphandschoenen per doos worden geleverd.

Welke handschoenen zijn beter in de medische industrie nitril of vinyl?

In de medische industrie zijn nitril handschoenen beter dan vinyl handschoenen. Nitril handschoenen zijn van hogere kwaliteit dan vinyl handschoenen en nitril hoeft nooit te worden gepoederd. Nitril handschoenen zullen minder snel breken of beschadigd raken dan vinyl handschoenen, wat betekent dat nitril de drager een betere barrière bescherming biedt.

Waartegen beschermen nitril handschoenen?

Nitril handschoenen beschermen tegen fysieke gevaren. Ze bieden de gebruiker een fysieke barrière van bescherming tussen hen en potentieel gevaar. Wegwerphandschoenen van nitril kunnen je beschermen tegen bacteriën, virussen, micro-organismen, biologische gevaren, vuil en chemicaliën.

Gebruiken ziekenhuizen latex- of nitril handschoenen?

Ziekenhuizen gebruiken zowel latex- als nitril handschoenen. Latex allergieën nemen toe en frequente blootstelling aan latex kan ernstige dermatitis veroorzaken, dus ziekenhuizen hebben vaak zowel nitril- als latex opties beschikbaar voor hun personeel.

Waarom dragen artsen blauwe handschoenen?

Artsen dragen blauwe handschoenen omdat het gemakkelijk te zien is wanneer de handschoen het begeeft. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk te zien of de handschoen beschadigd is geraakt door scheuren of doorboord is, daarnaast is het gemakkelijk te zien of de handschoen besmet is geraakt. Dezelfde theorie is van toepassing op witte wegwerphandschoenen, daarom zijn witte en blauwe wegwerphandschoenen het meest gebruikelijk in de medische industrie.

Heeft elk land dezelfde normen voor medische handschoenen?

Nee, elk land kan verschillende normen hebben voor een handschoen die wordt beschreven en op de markt wordt gebracht als medisch veilig. In Europa is het anders dan buiten Europa. Elke handschoen moet een CE-markering hebben volgens de Europese richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Onderzoekshandschoenen voor inwendig gebruik, moeten ook een CE-markering hebben volgens het Besluit Medische hulpmiddelen. Om vergissingen te voorkomen, wordt geadviseerd om alleen handschoenen te gebruiken die een CE-markering hebben volgens beide richtlijnen.

Wat zijn chemotherapie handschoenen?

Chemotherapie handschoenen zijn wegwerphandschoenen die voldoen aan de norm ASTM D6978 voor beoordeling van de weerstand van medische handschoenen tegen permeatie door geneesmiddelen voor chemotherapie. Alleen wegwerphandschoenen die zijn gecertificeerd volgens ASTM D6978 mogen worden gebruikt in omgevingen waar contact met chemotherapie waarschijnlijk is. 

Terwijl handschoenen voor medisch onderzoek meer geschikt zijn voor toepassingen met een laag risico, hebben chemotherapie en cytotoxische resistente nitril handschoenen een combinatie van chemische resistentie en hoge materiaal zuiverheid, wat resulteert in een opmerkelijke resistentie tegen zelfs de meest agressieve chemotherapie medicijnen.

Dit vind je misschien ook leuk