Entiteit voor medische informatie

Nieuws

Tips voor als je mantelzorger bent

Mantelzorgers hebben het vaak erg zwaar. Veel mantelzorgers hebben daarnaast een gezin en/of werk. Hierdoor houden ze weinig tijd over en hebben ze het mentaal en fysiek zwaar. Ben je ook mantelzorger? Lees dan in dit artikel tips hoe je jouw taak als mantelzorger iets makkelijker kunt maken.

Maak gebruik van de juiste materialen

Is de persoon waarvoor je mantelzorger bent niet meer mobiel? Dan vraagt het fysiek veel van je om deze persoon bijvoorbeeld van bed naar de rolstoel te tillen. Je kunt dit beter doen met een tillift zorg. Met een tillift plafond heeft deze persoon ook zelf meer vrijheid. Voor een plafond tillift moet het plafond wel genoeg draagkracht hebben. Als dit niet het geval is kan eventueel een wandrail aan de muur een alternatief zijn. Een professional zoals een ergotherapeut kan adviseren welke tillift het meest geschikt is. Een tillift wordt vergoed vanuit de WlZ of WMO. 

Vergoeding voor de mantelzorg

In sommige gevallen kan je een financiële vergoeding krijgen voor de mantelzorg. Soms kan je vergoeding krijgen vanuit het persoonsgebonden budget (pgb). Als je vanuit het pgb betaald krijgt moeten er afspraken vast worden gelegd in een zorgovereenkomst. Je kunt pgb krijgen vanuit de Wlz of Zvw. Het tarief is maximaal 24,96 euro bruto per uur. De gemeente betaalt soms de reiskosten voor mantelzorgers. Bij je gemeente kan je ook ondersteuning aanvragen bij de mantelzorg. 

Afspraken op werk of studie

Studeer je? Geef dan bij je studentendecaan aan dat je mantelzorger bent. Soms kan je dan in aanmerking komen voor extra tentamenkansen als je te weinig hebt kunnen leren door het verlenen van mantelzorg. Als je tijdelijk mantelzorger bent kan je in gesprek gaan met je werkgever. Misschien kan je kortdurend of langdurend zorgverlof opnemen of je werktijden (tijdelijk) veranderen. 

Neem voldoende vakantie

Als je op vakantie bent kan je bij sommige zorgverzekeraars een vergoeding krijgen voor de kosten van vervangende zorg. Zo kan jij ook eens tot rust komen. Dit is erg belangrijk, zodat je genoeg energie hebt om onder andere de mantelzorg te leveren. Deze vergoeding zit in aanvullende verzekering. Zorg daarom dat de persoon die je verzorgt hiervoor verzekerd is. Voel je niet schuldig als je op vakantie gaat. Door genoeg rust te nemen ben je juist een betere mantelzorger. 

Ben je een keer ziek? Ook dan kan je bij sommige aanvullende verzekeringen een vergoeding krijgen voor de kosten van de vervangende zorg. Zorg dat de verzekering goed in orde is. Zo hoef jij je geen zorgen te maken en kan je thuisblijven als je ziek bent.

Dit vind je misschien ook leuk