Entiteit voor medische informatie

Nieuws

Minder wordend gehoor bij jongeren door muziek luisteren. Feitjes en meer

Wat is kenmerkend aan mensen die lopen over straat? Ja, inderdaad. De telefoon die niet meer is weg te denken. Maar ook nog iets. Let er maar eens op als je buiten bent. De meeste mensen, vooral jongeren, zullen muziek luisteren. Óf ze hebben een koptelefoon op, of ze hebben oortjes in. Je ziet dit trouwens ook steeds vaker bij jonge kinderen terug. Het kan natuurlijk hartstikke fijn zijn om naar muziek te luisteren, maar die muziek gaat vaak erg hard. Van muziek met gehoorbescherming is vaak geen sprake. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Het luisteren naar harde muziek is niet zo onschuldig als dat het lijkt. Als je meer wil weten over gehoorbeschadigingen: zie hier meer.

Blootstelling aan harde geluiden

Het is al wel langer bekend dat overmatige blootstelling aan harde geluiden ernstige gehoorschade kan veroorzaken. Datgene wat gehoorschade zo gevaarlijk maakt, is dat het onomkeerbaar is. Vaak komt de gehoorschade pas op latere leeftijd. De meeste mensen met gehoorschade zijn 65+. Toch neemt het gehoor al vanaf het dertigste levensjaar af. De trend wordt steeds problematischer, aangezien er ook steeds vaker gehoorproblemen bij jongeren voordoen. Zij luisteren vooral keiharde muziek, maar muziek met gehoorbescherming doen zij niet aan. Velen zien de onomkeerbare gevolgen nog niet, of pas te laat in.

Doe een gehoortest

Het is verstandig om je een gehoortest te doen als je merkt dat je te maken hebt met gehoorverlies. Heb je twijfels? Zie hier meer. Er zijn verschillende experts die een gratis gehoortest aanbieden, zodat je direct kunt zien hoe het er eigenlijk met jouw gehoor voor staat. Dan zie je ook of muziek met gehoorbescherming misschien toch niet zo’n gek idee is.


Muziek met gehoorbescherming is overigens nooit een gek idee. Je bent immers nooit te vroeg met het beschermen van je gehoor. Je kunt in dit geval beter te vroeg zijn dan te laat. Ben je benieuwd hoe het er met jouw gehoor voor staat? Zie hier meer.

Dit vind je misschien ook leuk