Entiteit voor medische informatie

Medische trends

Wasbare luiers kopen of toch voor wegwerpluiers gaan?

Als kersverse ouder kan het best wel een lastig vraagstuk zijn. Misschien heb je al wel eens iets gelezen over wegwerpluiers en wasbare luiers, maar de kans is groot dat je daar geen echt antwoord van hebt gekregen. Het is vaak ook een beetje een kwestie van smaak. Toch kan wasbare luiers kopen in sommige gevallen wel echt beter zijn dan wegwerpluiers. Een van de voordelen van wasbare luiers kopen ten opzichte van wegwerpluiers heeft bijvoorbeeld te maken met het klimaat. Om goed om te gaan met het klimaat is het belangrijk om niet al te veel afval te hebben. Nu kun je daar als je een baby hebt niet volledig aan ontkomen, maar door wasbare luiers te hebben in plaats van wegwerpluiers kan dit wel een stuk minder worden.

Absorptie

Een van de redenen die nog wel eens wordt aangedragen om toch te kiezen voor wegwerpluiers, heeft te maken met de mate van absorptie. Van wegwerpluiers is die namelijk een stukje hoger dan van wasbare luiers. In dat geval kan wasbare luiers kopen dus misschien een beetje een gek idee zijn. Toch is dat nog steeds niet het geval. Het is namelijk zo dat wasbare luiers inderdaad minder goed vocht absorberen, maar dit is niet perse slecht. Ten eerste betekent dit dat er minder gebruik wordt gemaakt van chemicaliën, wat de huid van je baby eventueel kan irriteren, en ten tweede kan dit ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om je baby zindelijk te maken. Je kindje heeft immers sneller door dat die geplast heeft in een wasbare luier.

Wasbare luiers kopen zorgt voor extra was

Een van de zorgen die veel mensen hebben als ze nadenken over wasbare luiers, heeft te maken met de extra was die het oplevert. Het is namelijk wel degelijk zo dat je wegwerpluiers gewoon weg kunt gooien, maar dat deze naast meer afval niet zoveel extra overlast veroorzaken. Bij wasbare luiers moet er dus zeker wel rekening gehouden worden met extra was, maar dit is vaak minder dan je misschien van tevoren zou vrezen. Het gaat dan vaak om in het begin zo’n 3 extra wasbeurten per week, maar later gaat het vaak nog maar om 2 wasbeurten per week. Wasbare luiers kopen is dus niet zonder concessies, maar kan desalniettemin een goede optie zijn voor vrijwel iedereen.

Geld

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen toch over dit vraagstuk nadenken, heeft te maken met het geld dat je kwijt bent aan luiers. Hoewel wasbare luiers kopen een stuk duurder is dan wegwerpluiers, is dit vaak na verloop van tijd toch de goedkopere optie. Je hebt namelijk een heleboel wegwerpluiers nodig als je een baby opvoedt en dit kan ook worden gedaan als je een aantal wasbare luiers hebt. Wasbare luiers kopen kan dus in eerste instantie een beetje duur lijken, maar hierbij is het slim om in je achterhoofd te houden dat het na verloop van tijd toch echt goedkoper kan zijn. Zo kun je al gauw 500 euro per kind besparen door wasbare luiers aan te schaffen in plaats van wegwerpluiers.

Dit vind je misschien ook leuk