Entiteit voor medische informatie

Voordelen van microdosering van LSD kunnen placebo-effect zijn, vindt studie

Het werd de trend in Silicon Valley en verspreidde zich snel over de hele wereld: de nieuwste hack om de stemming een boost te geven, de geest te verscherpen en de creatieve sappen te laten stromen.

Maar voor alle ondernemers en tech-goeroes die massaal naar de praktijk stroomden, zijn wetenschappers er nooit zeker van geweest of het consumeren van kleine doses LSD de voordelen heeft die de voorstanders beweren.

Een groot deel van het probleem ligt bij de wet. Zonder gemakkelijke toegang tot het schema 1-medicijn, hebben onderzoekers moeite gehad om klinische onderzoeken uit te voeren. Bij hun afwezigheid is het meeste bewijs anekdotisch. En zoals wetenschappers maar al te graag benadrukken, is het meervoud van anekdote geen data.

Nu hebben onderzoekers van het Imperial College London vooruitgang geboekt met de vraag. In de grootste placebo-gecontroleerde studie naar psychedelica tot nu toe, ontdekten ze dat kleine doses LSD inderdaad de psychologie op allerlei manieren een boost gaven.

Dat was echter maar de helft van de resultaten. Toen de onderzoekers onderzochten wat proefvrijwilligers namen, ontdekten ze dat placebo’s even goed werkten als het medicijn. Kortom, de verbetering die door microdoseerders wordt gemeld, is misschien niet meer dan het placebo-effect.

‘Ik vind het leuk om met de kinderen te spelen’: wordt microdosering van paddenstoelen mainstream?

“Onze bevindingen bevestigden enkele van de gunstige psychologische effecten van microdosering uit anekdotische rapporten en observatiestudies, zoals een verbeterd gevoel van welzijn en tevredenheid met het leven”, zegt Balázs Szigeti, de hoofdauteur en een onderzoeksmedewerker bij Imperial’s Center for Psychedelic Research.

“Maar we zien dezelfde verbeteringen bij deelnemers die placebo’s nemen. Dit suggereert dat de verbeteringen mogelijk niet te wijten zijn aan de farmacologische werking van het medicijn, maar kunnen worden verklaard door het placebo-effect.”

De trend voor microdosering volgde op enthousiaste aanbevelingen voor LSD van Steve Jobs, de overleden CEO van Apple, die verkondigde dat het innemen van het medicijn een van de belangrijkste dingen was die hij ooit deed. De praktijk roept beelden op van Bradley Cooper, wiens worstelende auteur Edward Morra in Limitless ontdekt dat een gewone pil meer doet dan een writer’s block overwinnen.

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *