Entiteit voor medische informatie

Medische trends

Neurofeedback, jouw hersengolven gemeten

Weet je wat interessant is? Dat tegenwoordig jouw hersenactiviteit middels neurofeedback gemeten kan worden en vertaald door een computer in beeld en geluid. Het lijkt op sciencefiction, zeker als je ziet dat je echt elektroden op je hoofd krijgt. Hoewel het geheel er spannend uitziet, is dit het niet. Je merkt er niets van, het enige dat jij ziet, is een leuk filmpje dat speelt, een plaatje of foto, een kleur, een vorm of je hoort een geluidje. Kortom, neurofeedback lijkt wel een speeluur op een kleuterklas. Wat hierachter schuilt en wat ermee bereikt kan worden is echter hogere wiskunde. Dit artikel legt het aan je uit. 

Neurofeedback kan je hersenen beïnvloeden

Je denkt de hele dag, duizenden stroompjes gaan door je hersenen om alle signalen te verwerken, om ideeën te bedenken en om emoties te kanaliseren. Het is fantastisch om bewust te merken waar jouw brein toe in staat is. Echter wanneer je je wilt concentreren op een taak, of juist ‘s avonds tot rust wilt komen, dan denk je weleens, kon ik de uitknop van mijn brein maar even indrukken. Hoewel je hersenen geen uitknop hebben, kun je de hersenactiviteit wel beïnvloeden. Dit kan door neurofeedback therapie. Hierbij worden namelijk de hersenactiviteiten, wat een soort golfbeweging is, door een computer uitgelezen. Hier zijn die elektroden voor, die gewoon los op je hoofdhuid zitten. Het is een volledig uitwendige behandeling. Vervolgens kan de computer die hersenactiviteit vertalen naar hetgeen jij op een scherm ziet of een geluid dat je hoort.

Conditionering van je brein

Je hersenen zijn zo krachtig en zo flexibel als een computer, maar het bedienen ervan is lastig. Probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken! Onbewust denk je nu toch aan die roze olifant. Conditionering werkt op eenzelfde onbewuste manier. Je hoeft bij deze therapie niet na te denken. Je hersenen doen het werk voor je, en de computer leest dit uit en vertaalt het. Doordat jij een leuk filmpje of iets anders ziet, ga je onbewust die signalen die maken dat het filmpje verder speelt of dat je weer een leuk plaatje ziet, beïnvloeden. Anders gezegd, jouw hersenen worden geconditioneerd om bepaald gedrag juist wel of juist niet te doen. Maar waar is dit goed voor? En wie kan baat hebben bij neurofeedback?

Neurofeedback als therapie

De lijst voor welke klachten met neurofeedback behandeld kunnen worden, is eigenlijk te lang om op te noemen. In de basis kun je denken aan concentratieproblemen of juist problemen met ontspannen en rusten. Dit kan bijvoorbeeld ADHD zijn, maar ook slaapproblemen, psychische klachten, stress, een burn-out, angststoornissen of autisme. Ook klachten als gevolg van fysieke schade aan de hersenen als gevolg van bijvoorbeeld een hersenschudding, kunnen ermee behandeld worden. Hoewel inmiddels in de wetenschap al onderzoek is gedaan en er duizenden mensen zijn die er bewezen resultaat mee geboekt hebben, is iedere klacht weer anders. Het proberen kan het sowieso waard zijn. Op tal van plaatsen in Nederland kun je neurofeedback therapie laten uitvoeren en een gesprek erover is vrijwel altijd gratis en vrijblijvend.

Dit vind je misschien ook leuk